Четирима полицаи са пострадали при сблъсъците пред Народното събрание днес, съобщиха

...
Четирима полицаи са пострадали при сблъсъците пред Народното събрание днес, съобщиха
Коментари Харесай

Има ранени и арестувани при протестите пред Народното събрание

Четирима служители на реда са потърпевши при сблъсъците пред Народното събрание през днешния ден, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Те са превозени в болнично заведение за оказване на здравна помощ. 

Ранени има и измежду стачкуващите, допълват от ведомството, само че не прецизират техния брой. 

Арестувани са и някои от протестиращите, оповестяват още от Министерство на вътрешните работи също без уточняване на броя на арестуваните.

Междувременно най-големият полицейски профсъюз излезе с апел към протестиращите - да не се стига до ескалация на напрежението. Преди началото на демонстрацията на площада пред Народно събрание беше докарано и водно оръдие.

Готви се нов пандемичен проект, заяви в това време началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова, която също е под карантина поради присъединяване си в съвещанието на КСНС. 

Правителството и представители на редица министерства от към седмица готвят нов пандемичен проект, който през днешния ден е бил разискван на оперативно съвещание на Министерския съвет. Все още се почистват детайлите по него и той ще бъде показан в най-кратък период, увери Бориславова. Във въпросния проект щяло да бъде посочено доста ясно по какъв начин и по кое време да се вкарват и ползват нови ограничения, изясни тя в ефира на Нова телевизия.

Тя изрази вяра, протестът пред Народното събрание да се резервира в рационални граници. " Искаме жителите да знаят, че ограниченията, които се разискват, ще бъдат съобразени с това какво е най-хубаво за целия български народ ", увери Бориславова. И добави, че " последното предпочитание на държавното управление е да затваря бизнеси и да постанова ограничавания на хората ". Бориславова обаче акцентира, че в случай че здравните специалисти преценяват, че такива ограничения ще спасят човешки животи, въпреки всичко ще се прибегне до " ограничение правата на жителите ".

За в бъдеще ограниченията няма да се вкарват на база сбор болни. Водещ ще е критерият за % заети интензивни кревати, добави още Бориславова. Малко по-късно повече уточнения даде и самият Кирил Петков. Сериозните ограничения, свързани с ковид, ще стартират, когато има 80% запълняемост на интензивните кревати, разгласи той в ефира на NOVA. " Когато се запълнят интензивните кревати, в случай че няма потенциал, рискуваме здравето и живота на хората. Планът ще ръководи това най-критично звено ”, обясни Петков.

„ Ще затваряме евентуално стопанската система и учебните заведения, единствено когато има риск хората да нямат достъп до интензивните кревати в лечебните заведения. Приоритизираме доста учениците, тъй като имаме вяра, че с изключение на стопанската система, нашите деца би трябвало да вървят на учебно заведение физически ”, уточни още министър председателят.

После повтори, че сега проблем е броят на интензивните кревати. „ Там ще има четири стадия - запълняемост на 50%, 60%, 70% и 80%. Когато в дадена област се стигне на 80% - това към този момент дава същинската сдържаност, че ще има риск за хората да нямат достъп до тях. Сериозните ограничения стартират на 80% от запълняемостта на интензивните кревати. По-леките - на 70% ”, обясни плана Петков.

Междувременно, макар авансово оповестения час за завършек на митингите пред Народното събрание в 15.00, те не престават и все още. Председателстващият през днешния ден Народно събрание Кристиян Вигенин подреди да бъдат анулирани съвещанията на комисиите следобяд и администрацията да се разотиде. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР